fredag 25. juli 2008

Ankerfeste

Vi treng alle eit ankerfeste i kvardagen vår. Når det stormar som verst og alt buttar imot, gjer det godt å vite at vi har nokon eller noko som held oss fast og styrkjer oss.
På mi vesle fotovandring i går, kom eg over desse fantastiske fotefara etter folk som var før oss. Tankane mine gjekk attende til fiskarkoner som venta på sin aller kjæraste, som heldt gard og grunn ved like, passa på at hjula gjekk rundt - til trass for at husbonden var på sjøen. Slike gamle ting fortel si eiga historie, set tankane våre i sving. Eg vart nesten melankolsk der eg gjekk. Vi har så mykje å takke forfedrene våre for. Og for oss som bur langs kysten, er det kanskje særleg fiskarkonene som fortener største takka. Dette ankerfestet har nok gitt trygg hamn til mang ein båt.

Opprusta, gamalt - framleis like trygt.


Mang ei kone og mor har nok stått ved dette ankerfeste og venta. Når det storma og bles, var augene alltid vendt mot sjøen. Ventande. Engstelege. Er vi heldige og får far heim i dag?


Det gamle naustet ber preg av svunnen tid. Bjørkene har nok vokse opp etter at naustet slutta å vere naust.

Forfalle og trist, eller trygt og beskyttande? Tenk når fiskaren kom heim seint om kvelden, mørkt, surt og med stormen kvinande rundt øyrene. Naustet var nok himmelen, å finne ly og varme. Drage båten inn og takke for at han vart spart i kveld òg...

Ingen som tek vare på slikt i dag? Men vakkert er det likevel, der det står.

I dag er farkostane meir moderne. Har nok vore drege mykje fisk med denne, sjølv utan motor.


Denne båten kunne eg ha tenkt meg å vere med på fisketur. Tenk deg å ligge over ripa, med pilk ei sein kveldsstund...

"Fiskerkone med barn", Frithjof Smith-Hald.
Den sunnmørske varianten hadde nok hatt litt meir regn og blest...


Kanskje kan du tenkje litt over kvar du finn ditt ankerfeste i kvardagen?

3 kommentarer:

 1. Nok ein gong; du skriv så godt og så fengande. Ser føre meg både stormande hav, lengt og tårer, men også håp og glede over godt fiske og ei trygg hamn!

  SvarSlett
 2. Så fine bilder du har funnet! Og så fine kommentarer du har til dem.... det er som man opplever stormen og uværet og allting, bare ved å lese ...
  Ja, som du ser, så ble det full klaff med kortet! At du kunne være så snill, det var så artig! Jeg hadde egentlig tenkt å spare den til mandag, men så visste jeg jo at DU kune umulig vite at det var bursdag, så jeg åpna...
  Og den har vært mye spilt her allerede... rart å spille julemusikk i juli, men jeg sier det er julimusikk. Og ikke er de så tradisjonelle heller.
  Så 1000 takk, Tove! Jeg ble ordentlig glad for pakken! Og selv om det ikke var meningen, MÅTTE jeg, for din del, avsløre når tid dagen min er... kunne ikke la være. Jeg er ikke glad i oppstyr rundt meg sjøl, men liker å stelle til andre, men denne gangen er det ikke så farlig, tenker jeg. Og du skjønner jo hvor gammel jeg blir :)
  Ønsker dge en fin dag. I kveld blir det kanskje et nytt innlegg? jeg skal på brevandring med min eldste sønn... kl 10. Hei så lenge!

  SvarSlett
 3. Så koselig og fint du skriver. Nesten som å lese en roman. jeg fikk iallefall lyst å lese videre på en roman fra den svunnen tid.
  Nydelige bilder viser du også:=)

  Kjempekoselig.
  Kle til deg...

  SvarSlett

Tusen takk for at du legg att ei lita helsing til meg! Det set eg stor pris på!