tirsdag 12. mai 2009

...om å nyte kvart sekund...

Nokre invitasjonar takkar vi altfor ofte nei til. Umedvite, og utan å reflektere meir over det, takkar vi nei. Vi er vaksne, har så mykje vi må gjere og så mange planar som må utførast. Eg trur ikkje vi er klar over at for kvar invitasjon vi takkar nei til, takkar vi nei til eit hav av opplevingar. Gylne augneblink vi kan gøyme som skattar for all framtid.

Borna mine kjem med slike invitasjonar kvar dag. Det er ikkje alltid det passar å vere med på det dei har planlagt, men svært ofte burde eg ha fått det til å passe. I går fekk eg det til. I går investerte eg. I går vart det knytt band som aldri skal knytast opp.

011

Eit par raude, små støvlar inviterte meg med på tur. Kvikke auger, viltre krøllar som dansa under regnhetta og ei varm og god barnehand godt gøymt i mi. Regnet gjorde oss ingenting. Vi tøysa oss gjennom regnbygene, hoppa i søylene og kosa oss i kvarandre sitt nærvær.

012

Det er desse stundene som er dei aller mest dyrebare. Som små invitasjonar kjem dei til oss, blir til små glimt av lukke. Det er alt dette vesle som blir til det store. Det som kanskje kan verke ubetydeleg, er så fullt av meining og innhald. Om vi berre tek oss tid. Tid til å nyte sekunda og minutta. Tid til å legge til side vaksne plikter og ta del i borna sine enkle gleder.

014

Plukke nokre greiner med vakre blomar. Lukte på dei. Ta dei med heim og pynte på kjøkkenbordet. Sjå dei strålande barneaugene når ho undrar seg over kvifor så små blomar kan lukte så godt. Og når ho på barnleg vis forklarer kva som skjer når dei små knoppane sprett ut til vakre blomar. Og om kvifor ikkje alle knoppane på greina sprett ut samstundes. Ein kan lett tru ho har all verdas visdom med seg. Og mammahjartet trur på alt ho seier. Nikkar anerkjennande og rosar henne for alt ho veit.

015

Trillande latter og glede over små regndropar som renn frå håret, nedover panna og nasen og som til slutt legg seg kitlande på leppene. Prøv du også mamma, seier ho. Så tek vi av oss hettene, kikar opp mot den regntunge himmelen og nyt kvart sekund.

Så godt å ha frøken midtimellom for seg sjølv ei lita stund. Så glad for at eg takka ja til invitasjonen hennar i går. Stunda vi hadde ilag betyr meir enn ho nokon gong kan forstå. Og det gjer meg glad å vite at eg har tilgong på slike stunder kvar dag. Mange gongar for dag.

Så om ein slik invitasjon skulle dumpe ned i fanget ditt ein litt sliten og hektisk ettermiddag, så ikkje nøl med å seie ja!  Eg må også minnast på det , av og til...

... og framleis heng latteren hennar i øyrene og gjer meg glad...

19 kommentarer:

 1. Dette treffer meg rett i magen. Jeg er så enig så enig, dagene flyr og vi er ikke alltid så flinke til å stoppe opp. Takk for at du minnet meg på det!

  SvarSlett
 2. Det var påminnelse skrevet på en vakker måte. Mine barn er blitt så store, så alene-stundene sammen med dem er ganske annerledes. Fortsett å kos deg med barna, det er slike små begivenheter som blir gode minner for dem når de er større.

  Tusen takk for hjelpen tidligere, hadde jeg bare vært litt mer tålmodig og ikke så hastig...

  SvarSlett
 3. Du har så rett så rett, fleire av oss burde takke ja til desse invitasjonane.
  Eg prøver å gjere det så ofte eg kan. Men vi treng også å bli minna på det av og til.
  Eg har hatt ein heil dag i dag sjølv, der eg var med på alle invitasjonane eg vart beden på av minstemann.
  Og denne dagen lever eg lenge på.
  Det er jo dette som er sjølve gleda i livet.

  Klem fra Laila

  SvarSlett
 4. ...du får det sagt...det e iallefall helt sikkert...ett flott innleg...
  Ha en flott dag du:)

  SvarSlett
 5. Eg trur kanskje at dette var noko av det klokaste eg har høyrt på fleire år. Kan kanskje konkurrere med det klokaste eg har høyrt i det heile. Her snakkar me om ein spikar, eit hovud og om å treffe midt på....(med assosiasjonar til 17-mai :)

  Klem
  Britt

  SvarSlett
 6. så bra skrevet! Dette skal jeg ta med meg i tankene fremover :)

  Hilsen Kristine

  SvarSlett
 7. Faar nesten taarer i oynene jeg av aa lese dette... Du har saa rett, saa rett!
  Dette er noe aa huske paa naar vi haster avgaarde i hverdagen.
  Takk for paaminnelsen.
  Ha en fantastisk dag.
  KLEM fra Spania.

  SvarSlett
 8. Vakkert!
  I morges sendte jeg 15-åringen avgårde til eksamen i matematikk - hun er straks ferdig med tiende. Og jeg sitter måpende igjen og lurer på hvor alle årene ble av. Samtidig er vel magefølelsen omtrent så trygg som man kan håpe på: Jeg har virkelig investert og takket ja. Har jobbet lite og vært mye nær i disse årene. Det kunne alltid vært mer, men ingenting er blitt prioritert høyere enn jentene. Det kan jeg i hvert fall si med hånden på hjertet. Likevel - jeg ser disse små barnestøvlene i sølepytten og kjenner et lite støt i hjertet eller deromkring og skulle gjerne opplevd det igjen...
  Hm. Litt sentimentalt her på morgenkvisten.
  Takk for at du deler! Ha en fin, fin dag :-)
  Pludrehanneklem

  SvarSlett
 9. Dette var en påminnelse jeg tror mange trenger. Og så flott skrevet(som vanlig det da)

  Ha en fin dag. Jeg ønsker dere litt bedre vær, særlig til helga.

  SvarSlett
 10. Man trenger å tenke litt over kva man har og at det er her og nå det gjelder. Tida går så altfor fort. Plutselig er barna blitt voksne.
  Elste jenta mi tar eksamen i dag ,så rart å tenke på. Ferdig med ungdomskulen straks.... >F>øler det er så kort tid sidan ho lå på brystet mitt og sov.... Vi må stoppe opp i kvardagen vår og nyte.
  Takk for at du skriver så flott og lar oss tenke.
  Ha en god dag min venn
  Det er deilig at sola skin her nå. Nyt.
  Klem

  SvarSlett
 11. Så nydeleg du ordlegg deg. Takk for påminninga. Vonar sola skin hjå deg også i dag. :-)
  Kanskje du får deg ein solskinstur i dag?

  alt godt frå sig

  SvarSlett
 12. Et nydelig innlegg. Du har helt rett, vi må ta vare på alle disse små men så betydningsfulle øyeblikkene. De finnes overalt bare vi kikker oss rundt og har ørene åpne.... Heldige deg som kan kose deg med de små:)

  SvarSlett
 13. Tusen takk, kjære deg, for et vakkert innlegg med et budskap som gjør øynene tårevåte. Dette, vår største glede! Og vår største øvelse i å ta imot. Kjenner jeg blir så takknemlig, og du satte så gode ord på det hele. Ønsker deg og dine en vakker dag! stor varm klem fra Lavendelheimen.

  SvarSlett
 14. Herlig!! Jeg skal ta imot invitasjonene gutten min kommer med i dag,i morgen, ja en minst en invitasjon hver dag!

  SvarSlett
 15. Hei :)

  Tusen takk for koselig kommentar - og så herlig at du fant meg - for da fant jeg deg :) Jeg tror bloggen din er akkurat det jeg trenger, så det er sikkert ikke tilfeldig at våre veier krysses ;)

  For et vakkert innlegg! Det er godt å bli minnet på slike fine invitasjoner, slike magiske øyeblikk som man bør lagre i sjelen og ta frem ofte :) Jeg har en liten snelle selvo g kjenner meg så GIGANTISK hledig som får være med på hennes oppdagelser og undringer - slik bare en treåring kan undre seg ;) Åh!

  "Mamma, jeg har rosa tårer jeg. Mamma, hor kommer regnet fra? Mamma, jeg vil ha englevinger jeg når jeg blir voksnet (blanding av vokst og voksen;)) Mamma, når du blir stor kan du få like genser som meg!" :)

  Det er magisk :)

  Håper du har en koselig kveld ;) Jeg legger deg til også!

  M:)

  SvarSlett
 16. Eit flott innlegg:) Utrulig kjekt med slike stunder...minte meg på at det er ei stund sidan sist no...

  SvarSlett
 17. Hei! Eg er imponer over korleis du får fram bodskapa dine på ein så fantastisk flott måte. Du skriv slik som eg skulle ønske eg kunne skrive og med dette innlegget treff du meg midt i mammahjartet:) Eg oppdaga bloggen din gjennom møre.no og har vore innom nokre gongar. Eg blir like imponert kvar gong. Men dette innlegget er favoritten min så langt. Eg er heilt einig og i staden for å sutre over kor lite tid vi har saman med borna våre, må vi nyte kvart sekund av tida vi har med dei. Små episoder som betyr så uendeleg mykje både for liten og stor! Du må aldri slutte å skrive!!

  SvarSlett
 18. TAKK for viktige ord!
  hilsen toril med 3 små som stadig inviterer...

  SvarSlett
 19. Tove.
  Laga den kjekke "man tager hva man haver"-middagen din i dag. Kjempegod, og så har eg til og med laga nok til imorgon, kan det bli bedre.
  Takker for ein super blogg, og mange "GOE" ord.
  mvh Laila

  SvarSlett

Tusen takk for at du legg att ei lita helsing til meg! Det set eg stor pris på!