søndag 17. juni 2012

Oh, those summer days ♥

Sakte, men sikkert, klarer sommaren å snike seg inn i kvardagen vår. Dagar med litt meir varme enn elles, varme kinn, fargerike blomar, lyse kveldar og netter, vakne til fuglesang og lukta av gras. Eit lite snev av sommar er ofte det vi får. Ikkje langvarig varme eller endelause dagar med sol, men dei små glimta med sommar nyt vi så godt det let seg gjere! 


Planen var å grille go ete ute i dag, men vi vakna til regn...
Vi får heller gjerer det sommarleg inne!r o s a    a k e l e i e
(av lat. 'vannsamlende'), planteslekt i soleiefamilien med ca. 100 arter. Kronbladene er poseformede og ender i lange honningsporer som stikker opp mellom begerbladene. Den vanligste arten i Norge, A. vulgaris,er fra gammel tid av forvillet fra klosterhager og naturalisert i berg og urer i Sør-Norge. Blomsterfargen er oftest blå, men varierer ellers fra rent hvit til blå og rød. Flere andre arter og hybrider dyrkes også som prydplanter her i landet.
Avkok av akeleie har vært brukt som øyendråper og også mot øreverk. Akeleie-vann har vært nyttet som middel mot epilepsi; et avkok med vin ble drukket ved benbrudd. På tunet heime med oss har vi berre blå akeleie. På ein liten rusletur gatelangs i nabokommunen fann vesle frøken snupp rosa akeleier i ein grøftekant. Vi måtte sjølvsagt plukke med oss ein liten bukett!


Peon: slekt i soleiefamilien (av og til plassert i en egen familie, peonfamilien), mest flerårige urter med delte blad og med store, oftest røde blomster. Begeret er svøpaktig, og kronen har fem til åtte store kronblad. Belgkapsler med store frø. 33 arter, de fleste i Asia.
Arter som dyrkes som prydplanter, har gjerne fylte blomster. Bondepeon, P. festiva, som er meterhøy, er en meget gammel hageplante i Norge. Andre arter som dyrkes, er kinapeon, P. albiflora, med rødfargete blad og hvite eller lyserøde blomster, og TRÅDPEONP. tenuifolia, med blad som er delt i trådsmale fliker. Trepeon, P. suffruticosa, er en liten busk med store, praktfulle blomster. Under arten hagepeon, P. cultorum, føres mange storblomstrete sorter, enkle og fylte i forskjellige farger. Peonane er nydelege når dei står i vase og faldar seg ut i all si skjønnheit! Men har du sett kor vakre kronblada er? Neste gong du har peonar på stova som er på randen til å takke for seg, plukk då av kronblada og bruk dei som dekor. Du kan t.d. putte dei i eit fint glas eller lykt med eit stearinlys i, eller du legg dei på eit fint fat og set det på bordet, du kan drysse kronblada utover duken på middagsbordet, du kan legge dei i ei skål med vatn og flytelys - og mykje, mykje meir! Dei held seg sjølvsagt ikkje fine lenger enn til neste dag. 


Som ein kuriositet kan eg nemne at frøken fryd kosa seg i går kveld med å plukke kronblad og bruke dei til øyredobbar! Ho klipte smale strimlar med, festa tapen på det skjøre peonbladet og festa det elegant på øyret! Finare øyrepynt gjekk det ikkje an å få, meinte ho! 


6 kommentarer:

 1. Nydelige ord og bilder.:)Hilsen Else Britt

  SvarSlett
 2. Nydelige bilder og flotte ord !

  Fin søndag til deg fra meg :))

  SvarSlett
 3. Sommeren kommer i små glimt, akkurat som lykken. En sammenheng?

  SvarSlett
 4. Kor nydeleg vesla er! Vakre bilete og ord. Her strøymer det også over av akeleie, peonar og alt som veks i mark og eng. Har ikkje vasar nok! Alltid kjekt å sjå og lese nytt frå deg og dine. Ynskjer dykk ei god veke, kanskje med ein soldag eller to..?

  SvarSlett
 5. Nydelige blomster og øredobber til den søteste jenta di:)) Ja hoff og hoff så vi sier her ute på øyene, denne sommeren er som mange andre somre. Helt tullete og uregjerlig:))

  Det er nesten som når det er 13 grader og sol så er det sommer nok, det skal sannelig ikke mye til å glede oss:)))

  Vi får håpe på noen solskinnsdager med god grillmat i og speilblankt hav:)) som kan varm sjelen våres før høsten kommer:) og det tror jeg:))

  En fin uke til deg og dine vakre små:))

  SvarSlett
 6. Vakre bilder, som alltid!

  SvarSlett

Tusen takk for at du legg att ei lita helsing til meg! Det set eg stor pris på!