torsdag 19. april 2012

Er blogging betre på bokmål enn på nynorsk???

Eg er svært stolt over å vere nynorskbrukar. Det kunne aldri ha falle meg inn å kompromisse med målforma mi, verken skriftleg eller munnleg. Då eg denne bloggen fekk eg alle moglege attendemeldingar: nokre likte at språket mitt var så poetisk, nokre likte at eg skreiv på «landsmål», enkelte var tydelege på at dei aldri las bloggar på nynorsk fordi dei ikkje forstod det, nokre innrømte at dei såg på bileta min og så hoppa dei over det eg skreiv og så var det sjølvsagt dei som meinte at bloggen burde nominerast fordi nynorsk er så vakkert og bloggen min var så fin. Ein meinte endåtil at nynorsk burde vere forbudt.

IMG_8351

Då eg starta opp matbloggen «På kjøkkenbenken» var det aldri eit spørsmål om kva målform bloggen skulle vere på.  Sjølv om eg hadde fått litt blanda attendemeldingar på kvardagsbloggen min, så var eg fast bestemt på at også denne bloggen skulle vere på nynorsk. Det er vel det same om ei oppskrift er på nynorsk eller på bokmål! Eller tek eg grundig feil…??? Etter ein kjapp gjennomgang av alle bloggane på matprat.no sin bloggportal, så ser eg ganske fort at der ikkje er så veldig mange som bloggar på nynorsk. Faktisk kberre ein . Faktisk berre eg.

IMG_8310 copy

Er det fordelar eller ulemper ved nynorskblogging? Tja, det kan eg faktisk ikkje svare på. Men ein av mine favorittbloggarar, Elin, skreiv til meg på facebook i dag; “…eg er temmeleg sikker på at vi hadde hatt fleire lesarar om vi skreiv på bokmål...”. Det kan faktisk godt hende.

IMG_8333 copy

Eg mistenkjer likevel at mange fort stoppar å lese blogginnlegg når dei ser det står skrive på nynorsk. Er dette berre noko eg innbiller meg? Er eg paranoid og redd for at språkspøkjelset har fanga meg? Eg trur nemleg det er slik at mange som stikk innom bloggen min, snur når dei ser at eg skriv nynorsk. Kanksje kikar dei på bileta før dei går vidare. Om dei møter vanskar med språket, så vert det oppfatta som ei hindring og så forlet ein staden.

IMG_8359 copy

Uansett, dette er slettes ikkje eit tema eg bruker mykje tid på! Eg bloggar mest for eigen del, fordi tankar må få utløp og fordi eg har mykje eg vil dele med blogglesarane mine! Eg er oppteken av å få uttrykkje meg, kanskje setje ting på dagsorden eller rett og slett berre kose meg med språk og ord!

IMG_8324 copy

Kva meiner   d u   ? Er det vanskeleg å lese bloggar som er på nynorsk? Det er så utruleg mange flotte nynorskbloggar der ute, som eg veit har   m a n g e   lesarar, så eg trur kanskje ikkje språk har noko å seie!

Ynskjer alle mine  f a n t a s t i s k e   lesarar ein god dag!

PS! Delar av dette innlegget og alle bileta er henta frå noko eg publiserte på matbloggen min i dag, “På kjøkkenbenken”.  Ta gjerne turen til kjøkkenbenken min og les heile innlegget, som heiter “Smakar mat betre på bokmål enn på nynorsk?”.

17 kommentarer:

 1. Språka er ikkje så ulike at det ikkje går an å forstå, det handlar om innstilling! Eg kunne aldri ha skrive på bokmål, eg er ikkje god til det rett og slett. Synest nynorsk er vakkert, rikt og personleg.

  Ulempa med å skrive nynorsk er at du kanskje ikkje får søketreff fordi ein googlar gjerne eit ord på bokmål. Om du skjønnar. Men gjer det noko då? Må ein ha så mange lesarar?

  Hald fram med det du gjer, du gjer det så godt :-)

  SvarSlett
 2. Hmmmm både ja og nei må jeg si. I blant skummer jeg bare igjennom, for jeg føler at jeg må konsentrere meg mere når jeg leser nynorsk for å få med alt. Så har jeg dårlig tid så skummer jeg, men det gjør jeg nok antagelig på de i bokmål også... Men antagelig oftere på nynorsk. Noen skriver enklere nynorsk og det er lettere å lese, men har nok noe med hvordan man ordlegger seg og hva man skriver om. Jeg skriver ofte ellers på dialekt, men unngår dette konsekvent i bloggen min for jeg vet at det kan være problematisk for andre selv om min dialekt ikke er så vanskelig.
  Så alt blir jo et vurderingsspørsmål, hvem skriver man for. Hvis du synes det er ok å bruke nynorsk, så gjør det. Det er din blogg. Men du må vel kanskje regne med at noen ramler av underveis, men er det så nøye?

  Lykke til videre med bloggskrivingen din!

  Hilsen Desirée

  SvarSlett
 3. Tusen takk for kommentar inne hos meg også! Du har en flott blogg, så stå bare på! Jeg blogger også for at jeg liker det. Men kan enkelte ganger være vanskelig å vite hvor veien videre skal gå, så min blogg blir nok en mellomting og passer ikke helt inn i noen katagorier ;) Hva gjør vel det? ;)

  Ha en fortsatt flott dag! Her oppe skinner sola fra skyfri himmel :)

  Klem fra Hammerfest :)

  SvarSlett
 4. Eg synst det er kjempeflott at du skriv på målforma di! For meg er det og slik, at det var aldri noko val, då eg starta å blogga. Eg skriv alltid på nynorsk, i alle arenaer, fordi språket mitt og målforma mi er ein stor og viktig del av identiteten min. Fortsett som du gjer, du! :) Du har ein herleg blogg, med det VAKRASTE skriftsspråket ;)

  klem Lina

  SvarSlett
 5. Og eg festa meg med bloggen din fordi du skreiv på nynorsk.
  Og du skriv rett nynorsk.
  Eg har sjølv bytta mellom bokmål og nynorsk heile livet, alt etter
  kor eg har budd. Så det vert litt knoting på meg, diverre.

  Men ein flott blogg har du både med språk og bilete. :)

  SvarSlett
 6. Det er klart du skal skrive på nynorsk.
  Hvis ikke folk forstår det, er det deres problem...
  Nydelig blogg, første gang jeg er innom og jeg liker både det jeg ser og det jeg leser!

  Klem fra Oslo ;)

  SvarSlett
 7. Bloggen din hadde mista MASSE sjarm og melodi uten nynorsken. Når nynorsk skrives så bra som her har jeg ingen problemer med å lese eller like det. Jeg har aldri hatt nynorsk undervisning siden jeg vokste opp i en samisk kommune med samiskundervisning istedenfor nynorsk.
  Jeg sliter mer med blogger med MASSE skrivefeil og elendig norsk, det orker jeg ikke lese. Jeg valgte å skrive bloggen min på bokmål, siden jeg syns dialekta mi passer best som sms/fb språk. =)

  SvarSlett
 8. Hei hei! Nei, det hadde aldri falt meg inn å "snu i døra" hos en blogg som blir skrevet på nynorsk! Har ingen problemer med å forstå, det er da norsk...! Faren min skriver nynorsk, og jeg husker godt sidemålsundervisninga på skolen, har skrevet utallige stiler på nynorsk ;) Det er kjempefint!
  Fortsett som du gjør du, jeg velger å tro at det ikke er veldig mange som ikke leser blogger pga nynorsk (i hvert fall så håper jeg ikke det :) Ha en fin dag! Synnøve :)

  SvarSlett
 9. Ja til nynorsk. Om noen lar være å lese en blogg fordi den er på nynorsk, så er det bare til å kvele sidemålsdebatten umiddelbart. Forstå begge målformer, det må alle nordmenn over 15 år klare.

  SvarSlett
 10. Hei Tove!

  Nynorsk er som godt smør - og jeg elsker godt smør :0)
  Jeg går over i poetisk modus nesten med en gang jeg leser nynorsk!

  At jeg skulle skrive dette i en alder av 45 år er nesten utrolig, for jeg hadde en annen låt da jeg var ung..... men så fant jeg kjærleiken og med den nynorsken!! Ungene er litt forvirra av en nynorsk pappa og en bokmål mamma. Men jeg tror de finner ut av det til slutt!!!

  Bloggen din i nynorsk er balsam for sjelen, men jeg savner en nynorsk kommentar på min;) ...kremt.....

  SvarSlett
 11. Elsker den nynorske bloggen din!!! Ofte kunne jeg tenke meg det selv for jeg synes historia blir mer spesiell på bokmål. Men desverre er jeg nok ikke flink til å skrive nynorsk..

  Har stor glede av både bloggen og nynorsken din:)
  Klem:))

  Kom akkurat fra en herlig padletur:) nydelig for sinnet:))

  SvarSlett
 12. Blogging er best når den er ekte :)
  Jeg leser både nynorske og bokmålsblogger. Jeg har vokst opp med å lære at nynorsk var noe vederstyggelig vi bare måtte lære - selv om dialekta mi ligger nærmere nynorsk enn bokmål. Det er nynorskens største fiende. Umotiverte og/eller demoraliserende lærere. Jeg har faktisk blitt mye mer vennlig innstilt og positiv til nynorsk nettopp gjennom å lese blogger på nynorsk. Poesi er nesten alltid bedre på nynorsk, og jeg synes stemningsbeskrivelser på nynorsk er mer nyansert enn på bokmål. På samme måte elsker jeg svensk for noe av det samme - og det er kanskje ikke så rart, for nynorsk og svensk har mange fellesnevnere.

  Jeg skulle ønske jeg skrev bedre nynorsk, og turte skrive det mer. Jeg er litt redd for å dumme meg ut, siden jeg bor midt i nynorskens vugge. Men tar man lokalpressa i betraktning, så er det bare å kaste seg ut i det :) Jeg bruker faktisk dere nynorskbloggere til lære og få rutine i nynorsk skriftspråk. Jeg må jo det når barna mine skal ha nynorsk som hovedmål.

  Jeg tror faktisk nynorskblogger er veien til å vinne folk over til godvilje for nynorsken. Når du leser noe du interesserer deg for, så kan det være nynorsk, engelsk, svensk eller dansk. Du tåler litt mer når du deler interessen for stoffet. Og sakte blir det vanlig å forholde seg til målformen eller språket.

  Og så er jeg litt overrasket over manglende tro på egen målform. Om man hadde hatt flere lesere med bokmål - ville det gjort deg lykkelig? Jeg ville heller hatt en passende skare tilhengere, enn å skifte målform for å få opp besøkstallene. Vil man egentlig ha de leserene som ikke vil ta en som man er?

  Hald fram med det gode språket. Eg vert glad av å lese godt skrivne tekster :)

  Helsing Moccamamma :)

  SvarSlett
 13. Nynorsk er det jo generelt mange delte meninger om, men som norsklektor er jeg tilhenger av nynorsk og leser gjerne blogger og annet i denne skriftformen selv om jeg skriver på bokmål selv. Det burde jo ikke være sånn at enkelte "rygger" når de ser språkdrakten på bloggen din, men dessverre er jo det bare slik ståa er. De vet ikke hva de går glipp av! Jeg har sagt det før - jeg digger bloggen din og heier på deg, innleggene dine og nynorsken :)

  SvarSlett
 14. Hva får deg til å tro at du hadde hatt flere lesere om du haddde skrevet på bokmål? Etter å ha lest innlegget ditt flere ganger er det dette spørsmålet jeg sitter igjen med. Du har mange følgere og mange treff, så det tyder vel på at folk leser bloggen din? Eller synes du flere burde legge igjen en kommentar?
  Jeg er pensjonist og har god tid til å kommentere, men andre har travlere dager og tar seg ikke tid til det.
  Jeg har lagt meg til som følger fordi jeg liker bloggen din på nynorsk, og da leser jeg den også.
  Og som du sa: Vi blogger fordi vi har noe på hjertet og fordi vi liker å skrive og vise fram bildene våre. Fortsett med det, til glede for deg selv og oss andre. På nynorsk!

  Riktig god helg!

  Klem fra Ingunn

  SvarSlett
 15. Jeg er en av de som IKKE stopper å lese bloggen fordi den er på nynorsk ! Syns det er helt fantastisk fint at du bruker nynorsk; det er jo det som er norsk ! Bokmål er fornorska dansk... Tror mange bare har bestemt seg for å ikke like nynorsk, og da får de en motvilje mot alt som er på nynorsk. Jeg er fra Trøndelag, og vi trøndere snakker jo mer nynorsk enn bokmål, så jeg har ingen problemer med å skjønne nynorsk. Syns det er fantastisk at de som skriver og snakker nynorsk virkelig bruker den dialekta/ målformen :-) Viktig å ta vare på nynorsken; det er jo mer norsk enn bokmål ! Syns absolutt du skal bruke NYNORSK ja !! :-)

  SvarSlett
 16. Etter mi meining er det ikkje mykje fantastisk at vi skriv nynorsk, det er naturleg! Klart at vi får betre fram bodskapen vår når vi bruker språket som ligg nærast dialekta og kulturen og opphavet vårt! Det er alltid kjekt å få kommentarar på det ein bloggar om, så eg kan til ei viss grad forstå spørsmålet ditt, og så er det no også reint retorisk:) Og så veit eg at du aldri for alvor ville vurdere å skifte målform. Ønskjer deg og dine ei fin vårhelg:)

  SvarSlett
 17. Eg les bloggen din nettopp fordi den er på nynorsk. Det er fint å kunne få lese på si eiga målform og, ein finn nok av lesestoff på bokmål. :)

  SvarSlett

Tusen takk for at du legg att ei lita helsing til meg! Det set eg stor pris på!