tirsdag 7. oktober 2008

...frå barn og fulle folk...

Alle kjenner ordtaket om at det er frå barn og fulle folk ein får høyre sanninga. Denne artige forteljinga er heilt sikkert sann, og den kjem heilt sikkert ikkje frå fulle folk!

Det heile byrja med at vi sat og kika i lokalavisa, eg og ein liten gut eg kjenner. Guten er oppvakt, nettopp byrja på skule og interessert i det meste. Vi kika på biletet av eit hus som stod i full brann. Slike bileter er sjølvsagt dramatiske å sjå på for små born, men denne karen var ikkje så oppteken av skrekkscenarioet som lyste imot oss frå avissida. Han kika lenge på biletet, la hovudet på skakke og grubla litt.

ingebrikt2

"Men du, får dei eit nytt hus, eller? Har dei pengar til det?" Spørsmålet kom som lyn frå klar himmel, og eg kunne tydeleg sjå at han venta på eit svar. Eg prøvde etter beste evne å fortelje om kor heldige vi er som har forsikringar som hjelper oss dersom noko skulle skje med huset vårt, bilen vår eller med oss sjølve. Han kjøpte alle argumenta mine, men eg såg at det framleis var noko han funderte på. Så kom det: "Men du, vi har ingen pengar vi!"Åhhh, seier eg forsiktig og har eit håp om at samtalen kanskje sluttar der. "Vi har faktisk skit-lite pengar! Ingenting!"Då den vesle økonomen framleis såg ut til å ville vite meir, var eg nøydd til å ta eit lite "slik er det å vere vaksen"-kurs med han. Eg fortalte at vi vaksne jobbar for å tene pengar til å betale huset vårt, bilen vår, maten vår og til alle kleda vi treng. Han nikka undervegs, som for å understreke at han fylgde med i timen og fekk med seg alt eg sa. Så prøvde eg å fortelje at når vi vaksne får løn for arbeidet vi gjer, så må vi bruke dei pengane til å betale alt det som eg hadde nemnt tidlegare.

ingebrikt

Som med vitebegjærlege elevar flest, såg eg kor han sorterte all informasjonen, la hovudet på skakke andre vegen og kika på meg med eit blikk som signaliserte at der var fleire spørsmål i vente. I mitt stille sinn tenkte eg at det var på tide at eigaren av dette vidunderet returnerte og fekk ta resten av historia, men då det ikkje skjedde gjorde eg meg klar for leksjon 2 i "Tove lærer born om familieøkonomi".

ingebrikt1

Etter litt nervøs pirking på sofaputa og nokre runder med litt tull og tøys, seier han brått: "Men du, betaler vi forsikring av lønna vår òg?"Stolt og kry over at den vesle økonomen hadde lært litt om livets realitetar, kunne eg forsikre han om at forsikring var ein viktig del av det vi brukte lønna vår på. Då hoppa han ned frå sofaen og fann leikene han hadde lagt ifrå seg før denne viktige undervisningstimen tok til. "Åhhhh, jammen då kan det no vel berre brenne då!"

Like brått som han hadde sagt det, var han ute av syne og i full gong med bekymringsfri leik. Eg sat att åleine i sofaen, med eit smil om munnen. Ja, sånn er det faktisk - ungane er meir realistiske enn vi anar, og har kanskje større praktisk sans enn vi trur. Den vesle økonomen hadde klart å plukke ut essensen i moralen: det viktigaste er at ein har det formelle i orden (i dette tilfellet forsikringar), då er det ikkje så farleg med kor mykje som er att i lønningsposen - det er alltids hjelp å få!

Tenkte det kunne vere på sin plass å dele denne artige episoden med dykk, den påståtte finansielle krisa tatt i betraktning....

(alle bileta er lånt frå Wink)

10 kommentarer:

 1. Fint at du deler slike fornøyelige historier med oss. Barn er store filosofer, men de har også veldig enkle løsninger på ting...heldigvis. Huset til våre nærmest naboer og venner brant ned i vår, og de tre ungene, spesielt de to minste, måtte bare gjøre slike vanskelige ting til lette og forståelige. Vi brukte mye tid på det....Forsikringstanker og andre tanker dukker opp, men en må bare få det ned på jorda så man greier å hanskes med det.
  Det ligger noen awarder til deg inne hos meg. Du behøver ikke føle deg tvunget til å gi de videre. Ville bare si at I care.... ;-}

  SvarSlett
 2. Artig historie. På en måte ei enkel forklaring på hvordan unger oppfatter ting, uten bekymring. Det gjør godt inni hjertet mitt å lese det siste du skriv.... når pjokken sprang der.... godt fornøyd med timen og uten finanskrisa og tilstanden i Kabul i minnet. Jeg tenker... kanskje ungene likevel kommer seg gjennom ting som er såre og vonde, lettere enn vi trur? Iallefall er det mitt HÅP!og min BØNN!
  Takk for i kveld og god natt!

  SvarSlett
 3. Nydelig historie Tove!
  Skulle ønske vi voksne ahdde evnen til å se litt letter på enkelt situasjoner osgå.

  ha en god dag!

  SvarSlett
 4. Hei Tove....
  Ser du drikker kakao, flinke mamma!
  Skulle bare fortelle dge min dag: Oppe kl seks, min kjære var gått på jobb... fikk Ole på jobb, med nytrukket kaffe og frokost i magen og en suss på kinn før han dro... og så vaska jeg 1.etasje, ute ALT av tepper (sola skin og himlen er blå!) og så skal jeg vaske noen kontorer, en liten jobb jeg har for sønn min... og såååååååå til MAMMA noen timer... med kaffe og håndarbeide. I ro og fred! og slappe av. Middag blir sent i kveld! I mårra reise rjeg nemlig. til Asker. Se på den andre bloggen min... den familien som har Tollak, skal feire barnedåp i helga og vi er buden, men bare jeg som reiser.... Tenk. Sponsa tur! Kjære tid, de er så snille, Ragnhild og Morten har bare vært så fantastisk kjekke folk, siden de kom opp hit og vi ble kjent med dem er vi bare blitt SÅÅÅ glad i dem. De har tre deilige gutter, 6 og 3 år og 6 mndr. GLEDER MEG VILLT! Sånn er det! Nå vet du!
  Blir en koselig tur! Reiser i mårra og heim mandag kveld.
  Ha en fin dag, da, sammen med dine gode unger... Heldige dem, som har ei mamma som deg! Klemmmmmz

  SvarSlett
 5. herlig historie! Av og til hadde det vore godt å teke på seg dei "så enkelt er det"-brillene som born stortsett har med seg :)

  ha ein god dag!

  (Og ja, ei slik maskin passar perfekt for ein litt lat scrappar, hihi)

  SvarSlett
 6. For en herlig liten fyr!
  Har en liten "filosof" sjøl, og har mange ganger tenkt at jeg må skrive ned en del av det som kommer ut av den munnen. Og med dette innlegget friskt i minne, skal jeg jammen prøve å sette planen min ut i livet også!
  Utrolig hva som foregår oppe i de små hodene! De setter oss virkelig på prøve av og til ja.. (gjelder å ikke være helt som pappa´n til Tommy i Tommy og Tiger´n da..:))

  SvarSlett
 7. Hærle episode du skriv om...
  Ha ein vidonderle dag!
  - hos meg ligg da award og nokre ord t deg ;o)
  ENJOY

  SvarSlett
 8. Inger Anne8/10/08 13:47

  Denne guten kjenner eg, så herlig og reflektert...
  Flott historie Tove

  SvarSlett
 9. Hei!
  Du har en veldig fin og litt annerledes blogg som jeg falt for...! Også ser jeg at du er lærer...og lærere pleier å være bra folk!
  Hilsen fra Østlandet

  SvarSlett
 10. Herlig historie dette, fra en liten herlig gutt.
  Koselig å få en slik historie på bloggen rett før sengetid,
  Ha en god natt.

  SvarSlett

Tusen takk for at du legg att ei lita helsing til meg! Det set eg stor pris på!